Speltherapeuten staan voor slechts 39 euro per jaar (incl. btw) op deze website en op De Therapeutengids en afhankelijk van andere aangeboden therapieën vaak ook nog op andere websites. Klik hier voor meer info.

Introductie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spelen gebruikt wordt om een kind te helpen. Via spelen kunnen kinderen zich uiten, ontspannen, hun ervaringen verwerken, maar ook experimenteren met nieuw gedrag en kunnen ze nieuwe inzichten opdoen.
De speltherapeut bouwt een vertrouwensrelatie met het kind op. Dat duurt soms een paar weken. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. De speltherapeut leert de speeltaal van het kind begrijpen en geeft ondersteuning bij het uiten en verwerken van problemen. Een speltherapeut heeft een post-hbo opleiding.
Speltherapie wordt toegepast bij: traumatische ervaringen ( als gevolg van: verlies, verandering, mishandeling, verwaarlozing, ziekte of nare ervaringen), emotionele problemen (uiten van gevoelens, negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of hechtingsproblemen) en sociale problemen (niet kunnen samen spelen, gepest worden, teruggetrokken gedrag, gedragsproblemen en slecht luisteren).